عواملی که پوسیدگی دندان را تسریع می کنند: جنس دندان از کربنات کلسیم است و ترکیبات اسیدی به راحتی می تواند سبب انحلال آن شود. 1- نوشابه یک ترکیب اسیدی است. اگر چه توصیه ای به استفاده از آن نمی شود ولی در صورت استفاده از آن به گونه ای خورده شود که با دندان ها تماس پیدا نکند(با نی خورده شود) 2- مواد غذایی اسیدی نظیر آب لیمو، لواشک و قره قوروت به دلیل خاصیت اسیدی پوسیدگی دندان را تسریع می کنند. 3- دود به دلیل وجود CO2 که در آب حل شده و با تولید اسید کربنیک باعث پوسیدگی دندان می شود. 4- ترکیبات قندی که پس از تخمیر به وسیله باکتری ها در دهان سبب تولید اسید می شود. بنابراین بلافاصله بعد از مصرف هر یک از موارد فوق سریعاً دهان و دندان را بشوئید. بیماری لثه هر گاه شیار لثه به خوبی تمیز نشود باعث تحریک لثه می گردد. در این حالت رنگ لثه از حالتو صورتی و طبیعی خود خارج شده و به قرمز متمایل می شود و عمق شیار لثه که در حالت سلامت حدود صفر تا یک میلی متر است، زیاد شده و لثه متورم می شود. و در هنگام مسواک زدن و یا کوچکترین ضربه دچار خونریزی می شود. در مراحل اولیه استفاده از نخ دندان و مسواک این التهاب را برطرف می کند. با عمیق تر شدن شیار لثه استخوان دور دندان آسیب می بیند و دندان لق می شود و بیمار ممکن است چندین دندان خود را از دست بدهد. * علاوه بر استفاده از مسواک، استفاده از مواد غذایی متعادل به خصوص ویتامین C که به میزان زیادی در مرکبات از جمله پرتقال و نارنگی وجود دارد در سلامت لثه ها اهمیت زیادی دارد. ویتامین ها مقاومت شخص را در مقابل بیماری های لثه زیاد می کند. برای مراقبت از دندان ها چه نکاتی را رعایت کنیم * هر روز بعد از غذا خوردن به خصوص شب ها اول نخ دندان بکشیم بعد هم مسواک بزنیم. * فقط از مسواک شخصی خودمان استفاده کنیم. * غذاهای سالم و مفید مانند: شیر، لبنیات، سبزی و میوه های تازه مصرف کنیم. * شیر مادر بهترین غذا برای ساختمان دندان های محکم و سالم کودک می باشد. * به محض احساس کوچکترین درد و ناراحتی و یا مشاهده ی لکه روی دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنیم. نقش خمیر دندان * مسواک زدن را مطبوع تر می کند. * فلوراید موجود در آن باعث استحکام دندان ها می شود. * باعث ازبین رفتن میکروبهامی شود. * استفاده از نخ دندان (مسواک بین دندان ها) نیز قبل از مسواک زدن ضروری است. چند نکته در مسواک زدن: 1- از مسواک هایی استفاده کنید که سطح موهای آنها صاف باشد. 2- در شروع مسواک زدن، خمیر دندان را با فشار انگشت به درون موها هدایت کرده تا به تدریج مورد استفاده قرار گیرد. 3- در مقابل آیینه مسواک بزنید. 4- مسواک ها بهتر است هر 3 ماه تعویض شوند. 5- هنگام مسواک کردن، از مسواک خشک استفاده شود. 6- بهتر است هر شخص حداقل 2 مسواک داشته باشد تا امکان استفاده از مسواک خشک فراهم تر شود. 7- دسته مسواک به اندازه کافی بلند باشد تا امکان تمیز کردن آخرین دندان های آسیا فراهم باشد. 8- همیشه از یک نوع خمیر دندان استفاده نکنید. (به دلیل جلوگیری از مقاوم شدن باکتری های دهان) 9- بیشتر از حرکات عمودی برای تمیز شدن شیار دندان ها استفاده کنید و در هر موضع حداقل 5 تا 6 بار حرکت را تکرار کنید. 10- وقت گذاشتن 5 دقیقه ای برای دندان هایی که قرار است یک عمر برای ما کار بکنند وقت زیادی نیست. 11- مسواک زدن را به آخر شب موکول نکنید، سعی کنید نیم ساعت قبل از خواب و با بیداری کامل مسواک بزنید. 12- بعد از مسواک زدن مسواک ها را حتماً با آب سرد بشوئید . چند توصیه هنگام استفاده از نخ دندان *نخ دندان را از یک طرف دیواره ی دندان وارد کرده و موقع خارج کردن از دیواره مقابل خارج کنید، یعنی نخ دندان یک حلقه ی کامل بین دو دندان مجاور بزند. * نخ دندان را حتما به لثه ی مجاور دو دندان بکشید تا خوب تمیز شود. شاید در اوایل از لثه خون بیاید، ولی بعد از مدتی که لثه خوب تمیز شد، خونریزی کاهش پیدا خواهد کرد. در صورت ادامه ی خونریزی حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. احتمالا به جرم گیری نیاز خواهید داشت. * در صورتی که نخ دندان هنگام استفاده در بین دندان ها، رشته رشته یا پاره شود، احتمالا دو مشکل وجود دارد: یکی پوسیدگی بین دو دندان. دوم وجود جرم در آن قسمت از دندان. البته پرکردگی نامناسب دندان هم باعث پاره شدن نخ خواهد شد که در هر سه صورت باید به دندانپزشک مراجعه کنید و نسبت به رفع مشکل اقدام نمایید. * بهتر است قبل از مسواک زدن، اول با نخ دندان بین دندان ها را خوب تمیز کنید و بعد مسواک بزنید. * اگر دچار پوسیدگی دندان یا پُرکردگی نامناسب یا بیماری لثه باشید، استفاده از مسواک و نخ دندان مشکل شما را حل نخواهد کرد و باید حتما به دندانپزشک خانوادگی خود مراجعه کنید تا سلامتی دندان هایتان مطمئن شوید. بعد با خیال راحت به بهداشت دهان و دندان خود برسید و سالی یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید. مصرف ترشی مینای دندان را از بین میبرد رییس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با تاکید بر لزوم توجه به بهداشت دهان و دندان گفت: از آنجا که با هر بار مصرف ترشی یک لایه از مینای دندان جدا میشود، بنابراین بهتر است در مصرف ترشیجات زیادهروی نکرده و پس از خوردن ترشی حتما دندانها مسواک زده شوند. دکتر محمدحسین خوشنویسان: از آنجا که دندانها خاصیت خود ترمیمی دارند، اگر دندان تمیز باشد با حضور فلوراید آب دهان، تمام این املاح جدا شده مجددا باز میگردند. اگر کسی این قاعده را بهطور منظم رعایت کند میتواند برای تمام عمر دندانهای سالم و زیبا داشته باشد. با حفظ بهداشت محیط دهان و دندان میتوان به خاصیت "خود ترمیمی" دندانها کمک کرد و در تمام عمر از دندانهایی خوب و زیبا بهره برد.وی با تاکید بر لزوم توجه به بهداشت دهان و دندان نوزاد از بدو تولد، افزود: لازم است مراقبتها در این زمینه از بدو تولد آغاز شود تا بهمحض آغاز رویش دندانها از پوسیدگی آنها نیز جلوگیری شود.وی با تاکید بر اینکه تمیز کردن دندان کودکان تا 3 سالگی بهعهده والدین است، توضیح داد: والدین باید با موضوع بهداشت دهان و دندان آشنا و آموزشهای لازم در این زمینه را دریافت کنند. بنابراین مراجعه و معاینه منظم هر 6 ماه یکبار دندانهای کودک تا 3 سالگی لازم است و این موضوع در سیستم شبکه بهداشت و درمان انجام میشود.رییس اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت با بیان اینکه توصیه اصولی، 2 بار مسواک در روز است، افزود: صبحها بعد از صبحانه و شبها قبل از خواب باید مسواک زده شود. همچنین هنگام خواب نیز پس از مسواک باید از نخ دندان استفاده کرد و دهان را با آب نمک شستشو داد. مسواک زدن 12 فایده دارد: پیامبر اکرم "ص" 1- دهان را پاکیزه می کند. 2- موجب خشنودی پروردگار می شود. 3- دندان ها را سفید می کند. 4- مانع پوسیدگی دندان می شود. 5- بلغم را کم می کند. 6- غذا را لذیذ می سازد. 7- حسنات را دو برابر می کند. 8- با آن به سنت پیامبر عمل می شود. 9- ملائکه نزد او حاضر می شوند. 10- لثه را محکم می کند. 11- از گذرگاه مسواک "دهان" قرآن عبورمی کند. 12- دو رکعت نماز با مسواک پیش خدا از هفتاد رکعت نماز بدون مسواک محبوبتر است. علل بوی بد دهان *عدم رعایت بهداشت دهان و دندان *دندان های پوسیده *ورم لثه و مخاط دهان *پروتزهای دندانی *ناهنجاری های دندان *پرکردگی های بد *تغییر در ترشحات بزاق *اعمال جراحی *جرم دندان و عواملی مثل : التهاب لوزه ها و سینوس ها،بیماری های ریوی ومسمومیتهای غذایی*
نظرات شما عزیزان: